יום רביעי, 24 באפריל 2013

המסע של דניאל דה-פריס


שם הפרשה: במדבר

הפרשה מתחילה במילים: וַיְדַבֵּר יְהוָה אֶל-מֹשֶׁה בְּמִדְבַּר סִינַי בְּאֹהֶל מוֹעֵד בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ הַשֵּׁנִי בַּשָּׁנָה הַשֵּׁנִית לְצֵאתָם מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם לֵאמֹר...

שנה שלמה כבר נמצאים בני ישראל במדבר סיני, הם הספיקו לעבור חוויות רבות עליהם סיפרו לנו הספרים הקודמים (שמות ו-ויקרא) וכעת הכול כבר מוכן והגיע הזמן לצאת מן המדבר במסע הגדול לעבר ארץ ישראל. אך אין זה כה פשוט לצאת למסע במחנה כה גדול המורכב ממשפחות רבות, ילדים, מבוגרים וזקנים. לכן צריך להתארגן היטב לפני שיוצאים למסע וזה בדיוק מה שקורה בפרשה שלנו: מתחילים בהכנות למסע. בראש ובראשונה נפתח מפקד לאומי, כלומר בודקים כמה אנשים בדיוק יוצאים למסע הגדול מובן שמשה לבדו אינו יכול לספור את כל עם ישראל ( הוא כבר בן למעלה מ-80 באותה תקופה) ולשם כך הוא נעזר בנשיאים של כל אחד מ- 12 שבטי ישראל. הם בודקים את גודלו של כל שבט (נחשו מי השבט הכי גדול?) אך אם תשימו לב תראו שסופרים רק את הגברים מעל גיל 20, נשים, ילדים וזקנים אינם נכללים במפקד ( מדוע? התשובה בפרק א' פסוק ג'). תוצאות המפקד: נספרו 603,550 גברים מעל גיל 20 בעם ישראל.
בהמשך הפרשה אנו עוזבים את העיסוק בעם כולו ומתמקדים בשבט יחיד ומיוחד, שבט לוי. שבט זה לא נכלל במפקד הכללי כיוון שמוטל עליו תפקיד מיוחד: הלויים מוקדשים לעבודה באוהל מועד, תפקידם לשרת את האל במשכן. עבודת קודש זו הוטלה לאחר יציאת מצרים על כל בכור בעם ישראל, אך בפרשה זו מתקבלת החלטה להחליף את הבכורות בשבט לוי ואפילו מתקיים טקס קטן לציון החלפה זו. .
אז אנחנו יודעים כמה אנשים יוצאים למסע, אנחנו גם יודעים מי אחראים על המשכן, נותר רק לסדר את כל העם הגדול הזה. התנועה במדבר תיעשה בצורה קבועה, על פי הסדר הבא: שבט לוי יושב לו במרכז המחנה ושאר השבטים המחולקים ל 4 קבוצות מקיפים אותו מארבעת רוחות שמים: במזרח - יהודה, יששכר וזבולון, בדרום- ראובן, שמעון וגד במערב – אפרים, בנימין ומנשה, בצפון – דן, אשר ונפתלי.

"המסע שלי":  גם אתם כמו בני ישראל יצאתם למסע - בדרך אל ההתבגרות
אלו הכנות עשיתם אתם לפני המסע? מה עזר לכם בדרך? אלו הכנות נוספות כדאי לכם לעשות? בדרשתכם אתם יכולים לתאר את התהליך ולהשוותו להכנות בני ישראל למסע. למשל: המפקד, רק אתם יוצאים למסע ולכן לא מסובך לבדוק כמה אנשים יוצאים לדרך אך בכל אופן בטרם תצאו לדרך כדאי לבדוק מי יכול ללוות אתכם, לעזור ולסייע לכם במסע.

המשכן: אוהל מועד שוכן במרכז מחנה בני ישראל כיוון שהוא המוסד החשוב ביותר לבני ישראל. כיום אין לנו משכן אך לכל אחד מאיתנו יש את המקומות החשובים והמרכזיים שלו.
בדרשתכם תוכלו לתאר את המשכן הפרטי שלכם

המפקד: משה והנשיאים מונים רק את הזכרים בגילאי 20-50. צעירים, זקנים ונשים אינם נכללים.
בדרשתכם תוכלו לברר מדוע לא סופרים את כולם. נסו לחשוב איך הרגישו אלו שלא נמנו, האם לדעתכם יש כאן אפלייה של יותר מחצי מהעם או שאולי יש סיבה טובה לכך שרק חלק מן העם נספר? 



יחיד ומיוחד: לשבט לוי תפקיד מיוחד, הוא האחראי על עבודת המשכן ולכן הוא נספר בנפרד משאר העם. בימינו אין ללווים תפקיד מיוחד, מלבד כיבודים מסוימים הקשורים בקריאה בתורה. גם ללא סימון כ"מיוחדים" כולנו יודעים שכל אדם הוא יחיד ומיוחד ואין אף אחד שממש דומה לו.
בת/בר מצווה זו הזדמנות טובה לנסות ולחשוב מה מייחד אתכם? האם יש לכם תפקיד מיוחד בבית? בכיתה? במה את/ה מתבגר/ת צעיר/ה שונה ומיוחד/ת?

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה