יום שבת, 13 באפריל 2013

המסע של ליאל כהן-קבלו

שם הפרשה: ויקרא

בספר: ויקרא

מקור השם: 

תקציר: 
ויקרא אל משה וידבר ה' אליו מאוהל מועד לאמור:
חומש ויקרא נודע גם בכינויו "תורת כהנים", מכיוון שהוא עוסק בעיקר בתורת הקורבנות ובכהנים המשרתים במשכן. יש קורבנות שהם בגדר חובה, ויש שהם רְשות – לפי רצון המקריב וצרכיו. ספר ויקרא מתרחש כולו במסע של בני-ישראל במדבר סיני. לאחר יציאת מצרים וחטא המרגלים נענש עם ישראל בשהייה של 40 שנה במדבר עד כניסתם לארץ כנען (ארץ ישראל).
במהלך שהותם במדבר מצווה ה' את בני-ישראל באמצעות משה המנהיג להקים מקום מקודש שיקשר בינם לבין ה'. המקום הזה מכונה "אוהל מועד" או "המשכן". 
המשכן משמש לשתי מטרות עקריות:
הראשונה- תקשורת של משה רבנו עם האל.
השניה- הקרבת קורבנות, בעיקר כדי לכפר על חטאים.
האם שמעתם על בית-המקדש שעמד בירושלים? המשכן היה למעשה "בית מקדש זמני" עד הגעתם לארץ-ישראל אז בנו משכן קבע ובשלב הסופי נבנה בית-המקדש בתקופת שלמה בירושלים.
מה התרחש בתוך אוהל מועד שהיה עטוף ביריעות בד ונראה כמו אוהל גדול ומסתורי? איך הכהנים ידעו את עבודתם ולפי מה פעלו? אילו קורבנות הקריבו ואיך כל אדם מישראל ידע מה צריך להקריב?

כל ההוראות האלה כתובות בספר ויקרא ובפרשתך, פרשת ויקרא מפורטים סוגים שונים של קורבנות: 
קורבן עולָה - קורבן שמביא אדם מרצונו, על פי החלטתו החופשית, מן הבקר, הצאן או העוף. הקורבן הזה נשרף כולו על המזבח ולא נוֹתָר ממנו דבר לכהנים.
קרבן מנחה - קורבן צמחוני. תודה ותחינה לאל. מצטרף לקרבן נוסף בדרך כלל.
קרבן שְלָמים – קורבן שבחלקו נשרף לגמרי על המזבח, חלק אחר שלו ניתן לכהן, וחלק נאכל על ידי מקריב הקורבן. 
קורבן חַטָאת – קורבן שמביא כל מי שחטא בשגגה (לא בכוונה) , או נטְמָא, ונודע לו חטאו לאחר מכן. מטרת הקורבן היא לכפר על החטא.
קורבן אָשָׁם - קורבן שמביאים חוטאים המתחרטים על מעשיהם, או אנשים שיש להם סָפֵק האם חטאו או לא
הפרשה נמצאת בספר ויקרא מפרק א' עד פרק ה' 

הערכים בפרשה שלי:

  • הקשר עם ה'
  • מה המשמעות של משכן, של בית מקדש כמקום שמסמל התקשרות עם ה'. האם קיים מקום כזה גם בעולמנו (למשל בית-תפילה, בית כנסת)?
  • מה הקשר שלי עם ה'? 
  • האם צריך בניין גשמי בשביל הקשר?


כפרהכבוגר וכילד מה האמצעים להתחרט ולתקן מעשים? מה הפרשה שלך מציעה לך לעשות ומה המסר שעומד מאחורי הקרבת קורבנות? האדם המתחרט שחטא עושה הרבה מעשים משקיע כסף, זמן, כבוד ובא למשכן להקריב קורבן- מדוע התורה מצווה על כך? מה חשוב בפעולות שאנו עושים כדי לתקן?

כהן: מכירים את שם המשפחה "כהן"? איזו שאלה מגוחכת... השם הזה כ"כ נפוץ בספר טלפונים. כל הכהנים, לפחות באופן עקרוני, הם צאצאיו של אהרן, אחיו של משה. "אהרן הכהן" וילדיו, נכדיו, ניניו וכל היתר עבדו בבית המקדש לטובת עם ישראל - במקום לדאוג לעצמם לפרנסה.
אגב, כהנים אינם מסתפקים בשם "כהן". לעתים קוראים להם בכל מיני שמות שנשמעים כמו כהן בשפות שונות – כמו קגן, קאהן או כהנא. במקרים אחרים זוכים כהנים לשם משפחה שהוא ראשי תיבות הקשורים לעניין. דוגמאות: כ"ץ (כהן צדק), מזא"ה (מזרע אהרן הכהן) וקפלן שהוא תרגום "כהן" ל chaplain הלועזי.
אולי שם משפחתכם כהן? תוכלו לכתוב על כך בדרשה...

שוויון בין מעמדות: חטאתי או שאני רוצה להגיד תודה לה' בעזרת הקרבן ואני עני, אין לי כסף לקנות חיה שאוכל להקריב... אולי אפילו אין לי כסף נוסף לנסוע לירושלים! מה אעשה? האם אני מחוץ לתמונה? "וְאִם לֹא תַשִּׂיג יָדוֹ לִשְׁתֵּי תֹרִים אוֹ לִשְׁנֵי בְנֵי-יוֹנָה" ? ?
 .
הנושא שבחרתי : "כהן" 
כל הכהנים, לפחות באופן עקרוני, הם צאצאיו של אהרן, אחיו של משה. "אהרן הכהן" וילדיו, נכדיו, ניניו וכל היתר עבדו בבית המקדש לטובת עם ישראל.
ברכת הכהנים - קישור לויקיפדיה


3 תגובות:

  1. ליאל,
    העבודה שלך מאוד מעניינת,
    באמת שראיתי שעבדת קשה אבל הבלוג שלך יצא מהמם
    למרות שלדעתי התקציר די ארוך.
    מיתר ♥

    השבמחק